Juščenko: Ukrajina splatila Rusku loňský dluh za plyn

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 27. února (ČTK) - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko označil otázku ukrajinského dluhu za loňské dodávky ruského plynu za vyřešené. Ukrajina v úterý tento dluh splatila, uvedl Juščenko v prohlášení na internetu. Ruský plynárenský gigant Gazprom v úterý Ukrajině opětovně pohrozil omezením dodávek plynu, pokud Kyjev nevyrovná dlužnou částku.

Juščenko uvedl, že ještě v úterý Kyjev splatil 2,2 miliardy hřiven (435 milionů dolarů, 7,3 miliardy Kč). Dodal, že o tom informoval ruského prezidenta Vladimira Putina. "Ve chvíli, kdy se naše konverzace odehrávala, byl hlavní problém s platbami za rok 2007 odstraněn," řekl.

Před dvěma týdny se prezidenti Ruska a Ukrajiny dohodli na vyřešení sporu o ukrajinský dluh za plyn. V úterý však Gazprom přišel s obviněním z trvajících nedoplatků a pohrozil zastavením dodávek ruského plynu, tedy čtvrtiny dodávek pro Ukrajinu, od 3. března. Hrozby Gazpromu vyvolávají obavy v Evropě, protože omezení dodávek by se mohlo projevit i zde.

Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě, v České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby. Asi 80 procent ruského plynu do Evropy proudí právě přes Ukrajinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK