EK uložila Microsoftu pokutu 899 milionů eur

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise se rozhodla uložit americkému softwarovému gigantu Microsoft rekordní pokutu 899 milionů eur (22,5 miliardy korun). Důvodem je, že firma dostatečně nezpřístupnila informace o svých produktech rivalům, respektive jim za přístup k těmto technickým informacím účtovala neodůvodněně vysoké licenční poplatky. Oznámila to eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Jde o největší pokutu, kterou kdy od EK dostala jedna firma, a současně o první případ, kdy EK přistoupila k takovéto penalizaci kvůli tomu, že daná firma nevyhověla jejímu předchozímu rozhodnutí.

EK totiž už v minulosti Microsoftu kvůli neférovému chování na trhu v souvislosti se zadržováním informací před konkurencí vyměřila dvě "tučné" pokuty. V roce 2004 mu dala pokutu 497 milionů eur (asi 12,5 miliardy korun) a nařídila mu, aby sjednal nápravu. V roce 2006 mu pak dala další pokutu ve výši 280,5 milionu eur (zhruba sedm miliard korun), kvůli tomu, že se nařízení nepodřídil

Microsoft už ve čtvrtek oznámil, že zveřejní klíčové technologické informace o některých svých nejprodávanějších produktech. Zdůvodnil to tím, že chce právě posílit takzvanou interoperabilitu, tedy součinnost svého softwaru s programy konkurentů i zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK