Rada udělila RTA licenci pro celoplošné digitální TV vysílání

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila společnosti EBD, patřící do skupiny kolem Regionální televizní agentury (RTA), licenci pro celoplošné digitální zemské televizní vysílání. Oznámil to šéf RTA Jaroslav Berka, informaci potvrdil i předseda vysílací rady Václav Žák.

Na tuto licenci mají nárok regionální televizní stanice, které nyní analogově vysílají na sdílených kmitočtech s Primou, pokud tyto regionální televize vytvoří společnou síť pokrývající svým signálem minimálně třetinu obyvatel České republiky.

Podmínkou pro udělení této celoplošné licence je také souhlas s Technickým plánem přechodu a závazek, že se tyto regionální stanice dobrovolně vzdají svých současných analogových kmitočtů. Uvolňováním analogových kmitočtů přitom vzniká prostor právě pro nastupující digitální zemské TV vysílání.

RTA je držitelem licencí pro televizní vysílání na frekvencích sdílených s Primou v pěti regionech ČR. Regiony zpravodajsky pokrývá RTA ze studií v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě a Zlíně, která jsou držiteli licencí pro televizní vysílání.

Digitální zemské TV vysílání (DVB-T) v budoucnu nahradí letité tradiční analogové. Divákům to má přinést více televizních programů, mnohdy v lepší kvalitě. Nutností pro příjem digitálního zemského vysílání je zapojení převaděče signálu označovaného jako set-top box nebo pořízení televizoru s již zabudovaným digitálním tunerem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK