Řada měst své firmy dotuje, některé podniky směřují k privatizaci

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Řada firem, které města využívají k provozování služeb určených pro své občany, je odkázaná na dotace z městských rozpočtů. Města se proto často rozhodují, zda si majetkový podíl v těchto podnicích ponechat, nebo jej prodat investorovi či strategickému partnerovi. K provozování i ztrátových firem některé radnice vede snaha ponechat si kontrolu například nad cenami dopravy nebo tepla.

Většina měst si nadále ponechává firmy v podobě příspěvkových organizací, nebo z nich vytváří akciové společnosti či společnosti s ručením omezeným, kde je město jediným vlastníkem. Důvod, proč se jich nezbaví, je stejný: nechtějí ztratit vliv na dění ve firmách, které jsou pro chod města důležité. A to i za cenu, že jejich provoz musí mnohdy dotovat z rozpočtu.

Například olomoucká radnice stoprocentně vlastní akciové společnosti Dopravní podnik města Olomouce, Výstaviště Flora, Správa nemovitostí Olomouc a Technické služby města Olomouce. Jen na letošní zajištění městského hromadné dopravy magistrát letos přispěje 165 miliony korun. Bez dotací by byly ve ztrátě městské firmy i v jiných krajích, například na likvidaci odpadů svým firmám ročně doplácejí Pardubice či Chrudim, přesto si města firmy drží.

Opačný názor zastává například Ostrava, která chce postupně přenechat provoz všech svých obchodních společností soukromým firmám. V koncesním řízení chtějí ostravští radní najít soukromého provozovatele také pro všechna parkovací místa ve městě.

Svého podílu v Technologickém parku se chce zbavit i Brno. Ve firmě, která spravuje stejnojmenné centrum pro výzkum, má zatím polovinu. Společnost ale pro Brno není stěžejní, město se chce zaměřit především na firmy ze síťových oborů, jako jsou vodárny, teplárny a spalovna. Většinový podíl má krajské město v deseti firmách s miliardovými tržbami. Ročně je dotuje stovkami milionů korun.

Ani ve stotisícovém Liberci automaticky neznamená, že službu ve městě zajišťuje městská společnost. Třeba o veřejné osvětlení a semafory se dnes stará externí firma Eltodo, a nikoli městské technické služby.

Také radnice v Hradci Králové svěřila v minulých letech soukromníkům řadu služeb, které pro město dříve zajišťovaly jeho firmy. "Úřadu se převodem činností na odborné společnosti ulevilo. Například u odpadů jdou náklady plynoucí z nových předpisů po dobu kontraktu k tíži firmy," řekla ČTK náměstkyně primátora stotisícového Hradce Králové Pavla Finfrlová.

Přesto řada měst v zemi firmy vlastní. Na obchodní společnosti převádí své příspěvkové organizace mnohé radnice ve středních Čechách. Vede je k tomu nejen snaha ušetřit na nákladech a investicích, ale také snadnější cesta k prodeji obchodních podílů v těchto firmách. Zisk přitom není jediným důvodem. Radnice změnu majitele obhajují často tím, že chtějí zvýšit kvalitu služeb, které podnik poskytuje a které by bez strategického partnera zajistit nedokázaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK