Zrušení podpory stravenek prý zvýší tlak na růst mezd

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Případné zrušení daňového zvýhodnění stravenek údajně ještě více zvýší tlak na růst mezd a zaměstnavatelé se kvůli tomu mohou dostat do závažných problémů. Na tiskové konferenci sociálních partnerů tripartity to uvedl předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner. Konec zvýhodnění dnes poněkolikáté odmítli i odboráři, podle Wiesnera jde o vzácnou shodu mezi zaměstnavateli a odbory.

"Kvůli růstu cen energií a rostoucí inflaci bude ještě více ohrožena konkurenceschopnost malých a středních podniků, které tak nebudou moci požadavky zaměstnanců splnit," uvedl předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Tuto obavu podporuje i únorový průzkum společnosti STEM/MARK, podle kterého by tři čtvrtiny lidí případné zrušení stravenek zaměstnavatelem kvůli jejich daňové nevýhodnosti považovaly za snížení svého příjmu.

Nepřiměřený růst mezd by přitom způsobil další růst inflace. Tomu se snaží v poslední době zabránit centrální banka, která právě tlaky na trhu práce považuje za jedno z významných nebezpečí pro ekonomiku a důvod pro případný další růst sazeb.

Vláda podle místopředsedkyně Českomoravské komory odborových svazů Marcely Kubínkové zneužívá trpělivost zaměstnanců, kterých je v Česku kolem tří milionů, přičemž 40 procent z nich využívá stravenky. "Nespokojenost roste a ČMKOS počítá do budoucna s určitými kroky. Nevylučujeme ani nejkrajnější možnosti," uvedla. Odpočatý a najedený pracovník podle ní odvádí lepší práci. "Takže případné zrušení podpory stravenek by mělo vliv i na produktivitu práce," uvedla.

Případné zrušení stravenek v řadě podniků může podle odborářů i zaměstnavatelů ohrozit zdraví zaměstnanců, protože se zhorší jejich stravovací návyky. I podle průzkumu společnosti STEM/MARK se polovina zaměstnanců domnívá, že v případě zrušení daňového zvýhodnění stravenek se jejich stravování zhorší.

Navíc stát prodělá podle odborářů i na výběru nepřímých daní, protože klesne zájem o stravování v restauracích. Podle průzkumu pokles příjmů v případě zrušení zvýhodnění stravenek očekává 46 procent restaurací a obchodů.

Téměř čtvrtina zaměstnavatelů přitom podle průzkumu chce stravenky nadále využívat, i když nebudou již daňově výhodné. Celkem 16 procent podniků je nahradí jinou formou závodního stravování a 27 procent hodlá stravenky zrušit. Třetina zaměstnavatelů ještě neví, co by podnikla.

Poslanecký návrh na zrušení daňové podpory stravenek v pondělí podpořila vláda. Návrh, pod kterým je spolu s řadou poslanců ODS podepsán i předseda vlády, ruší daňovou uznatelnost příspěvků zaměstnavatele na stravenky. "Jedná se o značnou nehoráznost ze strany vlády," uvedla Kubínková.

Firmy si zatím mohou 55 procent z nominální hodnoty stravenek odečíst z daňového základu. Konec daňového zvýhodnění stravenek má podle dosavadních informací ve sněmovně šanci na schválení. Zástupci poslaneckých klubů KDU-ČSL a Strany zelených již dříve ČTK řekli, že na daňové výhodě u stravenek netrvají a předpokládají jednotný postup koalice v této věci. Také nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka dali najevo, že by mohli hlasovat pro zrušení.

Podle Kubínkové ovšem i někteří pravicoví poslanci říkají, že zrušení podpory není správné. "Důležité tedy bude, zda budou poslanci při hlasování zavázáni k hlasování svým klubem," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK