ČSA loni po letech ztrát vykázaly zisk

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - České aerolinie za loňský rok vykázaly zisk 111 milionů korun, a dostaly se tak z téměř čtyřsetmilionové ztráty z roku 2006. Hospodářské výsledky představil na tiskové konferenci prezident firmy Radomír Lašák. Naposledy ČSA hospodařily se ziskem v roce 2004, v následujícím roce se propadly do téměř půlmiliardové ztráty.

V zisku za loňský rok jsou zahrnuty i mimořádné příjmy z prodeje nákladového terminálu. Transakce se na výsledcích podílí zhruba 50 plusovými miliony. "Takže i bez prodeje terminálu by ČSA skončily v zisku 60 milionů," řekl Lašák. Do celkových výsledků se naopak nepromítl prodej stravovacích služeb, za které dostane firma peníze až letos.

Provozní výnosy loni meziročně vzrostly o 800 milionů korun na 23,8 miliardy korun. Nejvýrazněji se na nich podílela pravidelná přeprava, kde se tržby zvýšily o 350 milionů na 19 miliard. Provozní náklady klesly o 240 milionů na 23,4 miliardy korun. Náklady na mzdy a splátky letadel se přitom zvýšily o 650 milionů.

Počet cestujících se loni meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 5,6 milionu. Do celkového čísla jsou započítány i výkony letadel, které ČSA pronajímají jiným dopravcům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK