Vývozci se brání posilování koruny pojištěním i vyššími cenami

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - S posilujícím kurzem české měny k dolaru se tuzemští exportéři vyrovnávají započítáváním kurzových rizik do cen výrobků nebo pojištěním kurzovných změn. Někteří také přecházejí na obchodování v eurech. Problémem je pro vývozce především cenová konkurenceschopnost, vyplývá z ankety ČTK. Koruna dnes vylepšila svůj pondělní rekord k dolaru na 16,63 Kč/USD.

Na obchodování v eurech přešel například u vývozů do Asie a Afriky největší český exportér bižuterie Jablonex, který měl loni 44 procent obratu vývozu v dolarech. Na celém americkém kontinentu firma ale dál prodává v dolarech, proto na nízký kurz měny reagovala dolarovými přirážkami, které částečně propad vyrovnávají.

"Určitě pasivně nečekáme, až se situace na světových trzích sama vyřeší, snažíme se zákazníkům nabídnout kvalitnější servis a marketingovou podporu a odlišit se tak od konkurence. Ohlasy našich odběratelů ukazují, že je to krok správným směrem," řekl mluvčí Jablonexu Lukáš Jankovský. Zájem o bižuterii z Jablonexu podle něj roste.

Plzeňské strojírny Škoda Holding kalkulují kurzová rizika do všech projektů a dodávek a snaží se obchodovat v eurech. Přímo do USA a Británie však podnik už několik let nevyváží.

Několik let už má pojištěné kurzové změny břeclavský Gumotex, který 40 procent svého vývozu směřuje do Spojených států. Podle slov Josefa Horníčka z vedení společnosti jim pojišťovna garantuje pevný kurz bez ohledu na aktuální vývoj na burzách až do roku 2011. Pojištění proti kurzovým změnám mají i další jihomoravské firmy, například energetická strojírna Ekol nebo brněnský výrobce zemědělské techniky Zetor.

Výrobce televizorů Panasonic z Plzně vyváží do desítek zemí, avšak posilování koruny se ho tolik nedotýká. "Zásadní vliv to nemá, globálně to až tak nevadí," řekl manažer podniku Pavel Ratislav.

Na export Plzeňského Prazdroje posilující kurz koruny vůči dolaru také nemá okamžitý vliv, protože v rámci skupiny SABMiller firma vyváží za koruny. "Kurzové riziko tedy nese SABMiller," uvedl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. S využitím jeho exportní sítě ale souvisejí i jiné platby, například za distribuci. Ty probíhají v dolarech, a proto nám posilující koruna pomáhá, dodal Mareček.

Naopak velké ekonomické problémy způsobuje každé posílení koruny novojičínskému výrobci klobouků Tonak, který vyváží přes 80 procent výrobků do více než 50 zemích světa. "Problém není samotné posilování, ale rychlost posilování. V řadě teritorií, například v USA, se stává naše zboží cenově nekonkurenceschopné a může být vytlačeno čínskou konkurencí," řekl generální ředitel Tonaku Michal Šimek.

Česká měna v poslední době prudce posiluje, rekordní hodnoty zaznamenává i vůči euru. Ke společné evropské měně se v pondělí odpoledne posunula až na 24,93 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK