Analytici: Benzin v ČR kvůli drahé ropě dramaticky nepodraží

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Cena benzinu v Česku se může v nejbližší době kvůli drahé ropě zvýšit asi o korunu na zhruba 31,50 Kč za litr, dramatické zdražování ale analytici oslovení ČTK nečekají. Předpokládají, že průměrná cena litru benzinu by mohla být letos zhruba o korunu vyšší než loni. Americká lehká ropa dnes poprvé v historii stála více než 102 dolarů za barel, důvodem je především pokračující oslabování dolaru.

"Žádné dramatické zdražení pohonných hmot v řádu korun v nejbližší době neočekáváme," uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Zdražování ropy na světových trzích totiž vyvažuje dolar, který vůči koruně ztrácí hodnotu.

"Například (ropa) Brent je v únoru v korunách stále levnější než v listopadu nebo prosinci minulého roku, takže nějaké dramatické zdražení benzinu nečekám," potvrdil rovněž analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Z velmi dlouhodobého pohledu ropa nicméně zdražovat bude. "Očekáváme proto, že průměrná cena benzinu bude v roce 2008 vyšší než v roce 2007 a v roce 2009 zase vyšší než v roce 2008," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Kam až cena ropy na světových trzích letos vyšplhá, bude z velké části záviset na dalším vývoji dolaru, na přílivu spekulativního kapitálu a na tom, jak moc zpomalí světová ekonomika.

"Pokud bude poptávka po ropě vysoká, dolar bude dále oslabovat a příliv kapitálu do komodit bude pokračovat. Potom je docela možné, že se dočkáme i hranice 110 dolarů za barel," uvedl Čermák.

Analytici se však spíše domnívají, že poptávka po ropě v důsledku pomalejšího růstu ekonomik USA a západní Evropy klesne. "Spolu s tím se čeká pokles cen ropy během roku k 80 USD. I pro benzin by to mělo znamenat tendenci pomalu zlevňovat, v polovině roku asi na 30 až 31 korun za litr," řekl Vlk.

Čermák odhadl, že ropa se bude letos průměrně pohybovat v pásmu 90 až 105 dolarů za barel. Během loňského prvního pololetí stála ropa nejčastěji mezi 60 až 70 dolary za barel, druhá polovina roku pak přinesla růst až k 100 dolarům za barel.

Ropa je nyní po přepočítání zhruba stejně drahá jako v období druhého ropného šoku v roce 1980. "Světová ekonomika je reálně tam, kde byla v době největší ropné krize," poznamenal Pikora.

Důvody i dopad na světovou ekonomiku jsou ale nyní odlišné. "Vzhledem k tomu, že se během posledních let dramaticky změnila struktura vyspělých ekonomik ve prospěch služeb a že dolar ve světě financí již není tím, čím kdysi býval, svět drahou ropou výrazně netrpí," uzavřel Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK