Fico: Konverzní kurz koruny vůči euru by neměl tlačit na inflaci

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. února (ČTK) - Takzvaný konverzní kurz, který Slováci uplatní při přechodu na euro, by se neměl odrazit ve vyšším růstu cen. Řekl to dnes předseda slovenské vlády Robert Fico. Konverzním kurzem by se měly přepočítat všechny ceny zboží a služeb, ale například i platy.

Úroveň tohoto kurzu zatím není známa, jednat o ní bude slovenská vláda s Evropskou komisí. Země ale nejdříve musí dostat pozvánku do eurozóny. Euro by Slováci chtěli začít používat už od ledna 2009.

"Věřím, že kurz bude takový, aby to vedlo ke spokojenosti i lidí, samozřejmě," řekl Fico. "Aby to byl kurz, který nebude způsobovat inflační tlaky, protože právě udržitelnost vývoje inflace je kritérium, na které v současnosti hledíme nejvíce," dodal.

Inflaci by přitom mohl tlumit silnější konverzní kurz koruny vůči euru, protože by například zlevnil dovážené suroviny a zboží. Fico ale jednoznačně neřekl, jaký směnný kurz by přivítal.

Premiér připomněl, že nejdříve musí zavedení eura na Slovensku schválit Evropská komise a Evropská centrální banka. Jejich verdikt se očekává do konce června a následně se určí výše konverzního kurzu.

Všechny země eurozóny doposud vyměnily vlastní měny za euro na úrovni centrální parity, kterou Slovensko už jednou revalvovalo. Současný tržní kurz kolem 32,80 SKK/EUR se výrazně odchyluje od středního kurzu, který je na úrovni 35,4424 SKK/EUR.

Jednou z podmínek pro zavedení eura je splnění ekonomických kritérií. Slovenští politici i ekonomové tvrdí, že země tato kritéria dodržela, nicméně evropské instituce požadují, aby byly tyto hodnoty udržitelné i do budoucna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK