Centrální banka v USA bude patrně dál snižovat sazby

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. února (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) bude zřejmě pokračovat ve snižování úrokových sazeb, aby podpořila ekonomiku. Před členy výboru finančních služeb americké Sněmovny reprezentantů to dnes naznačil předseda Rady guvernérů Fedu Ben Bernanke. Fed podle něj uzpůsobí měnovou politiku tak, aby ekonomice maximálně pomohl.

"Je třeba připustit, že rizika ohrožení hospodářského růstu přetrvávají. Fed bude pečlivě vyhodnocovat příchozí informace o výhledu hospodářského vývoje a podle potřeby na ně bude vhodným způsobem reagovat, aby podpořil růst," řekl Bernanke.

Největší ekonomika světa nyní tvrdě doplácí na problémy, které jí loni v létě vznikly v části hypotečního trhu. Odtud se přenesly na úvěrové trhy a způsobily krizi důvěry mezi bankami i v dalších zemích. Výsledkem je silný útlum hospodářského růstu a podle některých analytiků je možné, že už nyní je ekonomika v recesi.

Fed loni na podzim začal snižovat základní úrokovou sazbu, která tehdy byla na 5,25 procenta. Letos v lednu kvůli zpomalení růstu sazby zcela mimořádně snížil mimo zasedání měnového výboru, a to hned o 75 základních bodů. V únoru následoval pokles o 50 bazických bodů, takže teď je základní sazba na třech procentech.

Nejbližší schůzka měnového výboru bude 18. března a většina analytiků se domnívá, že Fed základní úrok sníží znovu o půl procentního bodu. Mnohé už naznačil právě Bernanke a další centrální bankéři, kteří dali najevo, že pro centrální banku je v současné době mnohem závažnějším problémem prudký útlum ekonomické aktivity než růst inflace.

Na předpoklad, že Američané budou pokračovat ve snižování úroků, reaguje především kurz dolaru. Ten dnes vůči euru poprvé klesl na nové minimum za 1,51 USD. Někteří analytici odhadují, že euro by mohlo vůči dolaru zpevnit až na 1,6 USD.

Růst cen je pro centrální banku vážný problém. Pokud by ceny rostly pomaleji, Fed by zřejmě začal se snižováním úroků už dříve a patrně by měl dnes základní sazbu níže než na třech procentech. Bernanke přiznal, že teď musí balancovat mezi útlumem ekonomiky a růstem cen, a i když předpokládá, že inflace poleví, stále existuje riziko, že drahé energie ji udrží vysoko i v nejbližší budoucnosti.

Nepříznivá situace na trhu bydlení, kde výrazně klesly ceny domů a bytů a zhoršily se podmínky pro získání hypotéky, bude podle šéfa Fedu i nadále jednou z hlavních příčin útlumu ekonomiky. Problémy na trhu bydlení se sice bezprostředně dotýkají jen nízkého počtu lidí, obavy z dalších dopadů jsou ale znát v širší skupině obyvatel i mezi podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK