Odborník: Ceny zemního plynu vzrostou do roku 2030 na dvojnásobek

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Ceny zemního plynu se mohou kvůli rostoucímu zájmu investorů o výstavbu nových zdrojů na toto palivo zvýšit do roku 2030 na dvojnásobek. Na plynárenském kongresu to dnes řekl Dean Brabec z poradenské společnosti Arthur D. Little. Podle jiných názorů může ale plyn dlouhodobě zlevnit; letos nicméně téměř jistě zdraží.

"Pro výrobu elektřiny se bude stále více využívat plyn. Zvýší se spotřeba, zvýší se poptávka a kvůli tomu i cena zemního plynu," řekl Brabec.

K výstavbě plynových elektráren se chystají investoři i v Česku. Například elektrárenský gigant ČEZ chce na severu Čech postavit dvě plynové elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 1,2 gigawattu, což zhruba odpovídá jednomu temelínskému jadernému bloku.

O výstavbu plynových zdrojů ale mají zájem i další firmy. Důvodem je mj. i nejistota ohledně vývoje cen uhlí, které na světových trzích zdražilo v posledním období ještě více než ropa. Výrobu elektřiny z uhlí mohou výrazně znevýhodnit i povolenky na vypouštění emisí oxidu uhličitého.

"Z konečných zákazníků porostou v Česku ceny plynu rychleji domácnostem a malým odběratelům," řekl Jiří Gavor z poradenské firmy ENA. Ceny pro domácnosti jsou totiž zhruba 30 až 40 procent pod cenovou úrovní EU-15, zatímco velkoodběratelé již nyní platí za dodávky stejně jako v západní Evropě.

Podle Gavora je ale pravděpodobné, že v delším období se dočkáme poklesu cen ropy z nynějších rekordních úrovní, což povede i ke zlevnění zemního plynu.

I Brabec nastínil druhý scénář. Ten počítá s tím, že ceny porostou rychlým tempem do roku 2015, poté budou stagnovat, ale už neklesnou. "Není například zřejmé, jak se do ceny promítnou důsledky liberalizačních plánů Evropské komise," řekl Brabec. EK chce provést tzv. vlastnický unbundling, tedy nucený odprodej přenosových a distribučních soustav.

Od poloviny loňského roku vzrostly výrazně dovozní ceny zemního plynu v dolarech. Ty jsou totiž navázány na ceny ropy a ropných produktů, které se v posledním období zvedly o desítky procent.

Konečným zákazníkům ale pomáhá zhodnocování koruny vůči americké měně, které dopad vyšších cen tlumí. Například RWE Transgas, která je dominantním prodejcem zemního plynu v České republice, zvedla od ledna ceny plynu pro domácnosti v průměru o 7,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK