Akcionáři UBS schválili vstup zahraničních investorů

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Basilej/Curych 27. února (ČTK) - Akcionáři švýcarské banky UBS dnes po několikahodinovém maratonu vyjednávání schválili návrh, aby jejich banku finančně podpořili zahraniční investoři. Jedním je singapurská státní investiční společnost (GIC) a druhým blíže neurčený subjekt z Blízkého východu. Do banky vloží 13 miliard franků (asi 202 miliard Kč), informovala dnes agentura Reuters.

UBS vydá konvertibilní obligace za 11 miliard franků, které bude možné později vyměnit za akcie. Cenné papíry odkoupí singapurská společnost GIC, kterou vláda využívá pro své investiční záměry. Investor z Blízkého východu získá mandátní konvertibilní obligace za dvě miliardy franků.

Jednání se ale neslo ve velmi nepřátelském duchu a většina akcionářů dala posměšky a urážkami otevřeně najevo, co si myslí o současném vedení banky. UBS je totiž jednou z obětí globální úvěrové krize a musí odepisovat ztráty v řádu miliard franků. Za banku to proto dnes od akcionářů schytal její šéf Marcel Ospel (58).

"Potřebujeme, abyste dnes podpořili výrazné zvýšení základního jmění. Máme zato, že toto opatření je nezbytné," řekl Ospel účastníkům mimořádné valné hromady. V čele banky se drží navzdory tomu, že se UBS bude muset vypořádat se ztrátami asi za 18 miliard dolarů. To je výsledek nepovedených investic do hypoték horší kvality v USA.

Ospel vzápětí akcionáře nepříjemně překvapil tvrzením, že v tuto chvíli nedokáže říci, zda nebude nutné sáhnout ještě k dalším odpisům. Přitom ztráty, o nichž už banka informovala, jsou v historii UBS zdaleka nejvyšší, unikát je to ale i mezi podobně postiženými bankami v Evropě. UBS nyní musí na posílení bilance vynaložit až 19 miliard franků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK