Americké akcie díky projevu Bernankeho dopoledne rostly

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne oživily. Trhy podpořil projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, který uvedl, že Fed je připraven snížit úrokové sazby, pokud to bude ekonomika potřebovat. Burze pomohly také hypoteční společnosti Fannie Mae a Freddie Mac, které získaly povolení ke zvýšení investic na hypotečním trhu.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones vzrostl o 46,65 bodu, tedy 0,37 procenta, na 12.731,57 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 3,62 bodu, neboli 0,26 procenta, na 1384,91 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu vzrostl o 12,52 bodu, čili 0,53 procenta, na 2357,51 bodu.

Americké akcie po otevření trhu nejprve kolísaly, po oznámení Bernankeho se však vydaly vzhůru. Dolar ve stejnou dobu klesl vůči euru na rekordní minimum, což pomohlo předním americkým vývozcům.

Hlavní indexy vytáhly vzhůru hlavně finanční společnosti, v čele s Citigroup a American Express. Ty podpořilo rozhodnutí regulačního úřadu zrušit od 1. března omezení investic polostátních hypotečních společností Fannie Mae a Freddie Mac, které mají za úkol podporovat soukromé vlastnictví domů a bytů. Ty tak nyní mohou navýšit své investice na hypotečním trhu, což by podle analytiků mohlo pomoci trhu k oživení. Firmy však musí i nadále mít dostatečně vysoké rezervy na pokrytí možných ztrát, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK