Rada dala Primě pokutu milion korun

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Televize Prima dostala od Rady pro rozhlasové a televizní rady deset pokut po 100.000 korunách, dohromady milion korun, za to, že ve svém programu vysílala sponzoring reklamních znělek. Řekl to předseda rady Václav Žák. Podle Primy ale televize zákon neporušila a zřejmě se odvolá k soudu.

"My (členové rady) si myslíme, že nelze sponzorovat reklamní znělku, protože reklamní znělka není pořad, znělka pořady pouze odděluje," uvedl Žák. Dodal, že rada Primu a také Českou televizi na tento podle názoru rady nesprávný postup již dříve upozorňovala, ale Prima vysílala sponzorované reklamní znělky i nadále.

"Jsou to první pokuty za sponzorství reklamních znělek," podotkl Žák. Rada podle něj předpokládá, že se Prima odvolá k soudu a spor by časem mohl skončit jako mnohé jiné spory o finanční postihy od rady až u Nejvyššího správního soudu (NSS). "Očekávám, že NSS pak sjednotí právní výklad," míní Žák.

Mluvčí Primy Ladislav Pavlík nechtěl příliš verdikt rady komentovat s tím, že televize počká na písemné vyhodnocení rozhodnutí rady a pak zváží další kroky. "Náš právní názor je od počátku takový, že zákon neporušujeme," poznamenal Pavlík. Je tak podle něj vysoce pravděpodobné, že se Prima skutečně k soudu odvolá.

Vysílací rada ze zákona monitoruje vysílání českých televizí a rádií a v případě, že podle ní byl porušen zákon, může udělovat až milionové pokuty. K takto vysokým finančním postihům ale nepřistupuje často.

Milionové pokuty například udělila Nova a Primě za jejich reality show, v prvém případě Big Brother, ve druhém za první řadu VyVolených; dohromady pokuty přesáhly částku 60 milionů korun. Televize se zpravidla proti pokutám odvolávají k soudům a velmi často i úspěšně, například právě v případě jejich reality show.

Česká televize ale nedávno jeden spor prohrála a zaplatí pokutu dva miliony korun za pořad Fantastické obrazy, který vysílala v prosinci 2003 a kterým podle rady ohrozila psychický, fyzický a mravní vývoj dětí a mládeže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK