iHNed.cz: Produkce piva loni vzrostla na 19,9 milionu hl

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Celková produkce piva loni v Česku vzrostla o půl procenta na 19,9 milionu hektolitrů. Vývoz se zvýšil o 1,6 procenta na 3,6 milionu hektolitrů. Informoval o tom server iHNed.cz s odvoláním na statistiku Českého svazu pivovarů a sladoven, která vychází z hlášení všech 48 průmyslových pivovarů v zemi. Pivovary podle očekávání překonaly dosavadní rekord v produkci nealkoholického piva, na trh dodaly na 497.000 hektolitrů tohoto nápoje, tedy o polovinu více ve srovnání s předchozím rokem.

"Celkový trend se zpomalil. Ale nárůst nealkoholického piva je opravdu razantní. Má na to asi největší vliv to, že loňský rok byl prvním celým rokem, kdy platil přísný bodový systém pro řidiče," uvedl k aktuálním výsledkům výkonný ředitel svazu Jan Veselý.

Některé pivovary, jako třeba jednička trhu Plzeňský Prazdroj konkrétní čísla vyrobeného nealka neuvádí, ale i tak potvrzují současný trend. "Během posledních čtyř až pěti let se segment nealko piva zdvojnásobil. Naše značka Radegast Birell dělá zhruba sedmdesát procent českého trhu nealkoholických piv," uvedl Mike Short, generální ředitel Prazdroje, který loni v Česku vyrobil devět milionů hektolitrů piva.

Rostoucímu zájmu odpovídá i nárůst počtu značek nealkoholických piv. Před deseti lety jich bylo na trhu devět, nyní už 23, píše server.

Podle dřívějších informací svazu nejvíce z okolních zemí nyní rostou ruský a polský trh, Slovensko, Rakousko i Maďarsko stagnuje, Německo už šestým rokem klesá kromě roku 2006, kdy byl šampionát ve fotbale.

Česká spotřeba piva zůstává přibližně stejná, dlouhodobě těsně pod hranicí 160 litrů na osobu ročně. Výstav desetistupňového piva přibližně o polovinu převyšuje produkci ležáků, ale díky dobré ekonomické situaci Čechů se poměr vyrovnává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK