Akcie v USA ve středu zpevňovaly, dolar je na novém minimu

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu středečního obchodování zvyšovaly, zisky ale až do konce obchodování neudržely. Zpočátku je povzbudila slova šéfa americké centrální banky (Fed) a informace o chystaném uvolnění limitů pro poskytování hypoték. Na devizovém trhu dolar k euru klesl na nové minimum.

Dow Jonesův index vzrostl o 9,36 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,07 procenta na hodnotě 12.694,28 bodu. Širší index S&P 500 ale o 0,09 procenta klesl a uzavřel na 1380,02 bodu, index Nasdaq Composite však vystoupil na 2353,78 bodu, a vzrostl tak o 0,37 procenta.

Šéf Fedu Ben Bernanke před výborem Sněmovny reprezentantů řekl, že banka je připravena ekonomice pomoci, a že největší obavy má o její růst. To si analytici vyložili jako ochotu pokračovat ve snižování úrokových sazeb, což Bernanke i sám naznačil. Dodal však, že Fed přitom musí brát zřetel i na riziko inflace.

Za pozitivní zprávu obchodníci zpočátku považovali informace, že vláda dovolí dvěma hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac více investovat do hypoték. Příznivý vliv této zprávy ale do konce obchodování vyprchal a hlavním tématem se opět staly ztráty, které Fannie Mae utrpěla v důsledku situace na trhu bydlení.

"V podstatě jde o to, že trh bydlení je hlavním tématem, možná tématem úplně zásadním. Takže cokoliv, co lze udělat pro jeho podporu, je vnímáno jako pozitivní zpráva," podotkl hlavní analytik investiční společnosti PNC Wealth Management Bill Stone.

Akcie zahájily obchodování poklesem, protože na komoditních trzích se na nové maximum vyšplhaly ceny ropy. Ty ale později klesly díky růstu zásob v amerických skladech.

Na devizovém trhu klesal dolar, který se k euru dostal na nové minimum. Dolaru uškodil právě Bernanke, když hovořil o možnosti dalšího snížení úrokových sazeb. To je samo o sobě pro dolar nepříznivé, protože nižší úroky snižují atraktivitu měny pro zahraniční investory. Na minimum klesl i dolarový index.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5133 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4965 USD, kde byl v úterý. Během dne jeho kurz klesl až na 1,5143 USD. Vůči japonskému jenu dolar oslabil na 106,37 ze 107,27 JPY, euro vůči jenu vystoupilo na 160,97 z předchozího kurzu 160,54 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK