Japonské akcie oslabily

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. února (ČTK) - Japonské akcie oslabily. Za ztrátami stál slabý jen, který stáhl dolů velké vývozce v čele s automobilkou Toyota Motor, a slabší údaje o průmyslové výrobě. Index Nikkei v závěru obchodování klesl o 105,79 bodu, tedy 0,8 procenta, na 13.925,51 bodu.

Ztráty částečně zmírnila zpráva z tisku, že vláda se rozhodla neomezit zahraničním společnostem vlastnický podíl v japonských letištích, což zmírnilo strach investorů z přílišné uzavřenosti japonského trhu. Provozovatel tokijského letiště Haneda, firma Japan Airport Terminal, v reakci na zprávu posílil o více než pět procent.

Průmyslová výroba v Japonsku se v lednu ve srovnání s předchozím měsícem snížila o dvě procenta. Propad byl více než dvojnásobný ve srovnání s odhadem analytiků, kteří v průměru čekali pokles jen o 0,8 procenta. Zpráva obnovila obavy z recese ekonomiky.

Dolar se v Asii držel v blízkosti rekordního minima vůči euru. Americkou měnu stáhly ve středu dolů zprávy o poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů, které podpořily obavy z recese. K tomu se přidal šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke, který uvedl, že banka je připravena snížit sazby, pokud to bude ekonomika potřebovat. Naopak člen měnového výboru Evropské centrální banky (ECB) Axel Weber naznačil, že v eurozóně se kvůli vysoké inflaci úroky snižovat nebudou.

V závěru asijského obchodování euro k dolaru mírně kleslo o 0,1 procenta na 1,5110 USD, drželo se však blízko středečního rekordního maxima 1,5144 USD. Dolar vůči jenu nepatrně stoupl na 106,40 JPY ze středečních newyorských 106,37 JPY. Euro k jenu kleslo na 160,56 JPY z předchozích 160,97 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK