Průmyslu na jihu Čech se dařilo, firmám rostly tržby o 12,5 pct

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 28. února (ČTK) - Velké průmyslové podniky z Jihočeského kraje mají za sebou úspěšný rok. Za prodej vlastních výrobků a služeb utržily loni 125,1 miliardy Kč, o 12,5 pct více než v roce 2006. Tempem růstu, který překonal republikový průměr, se tak tradičně zemědělský region zařadil na páté místo v ČR. O půl procenta přeskočil i sousední typicky průmyslový Plzeňský kraj. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu od firem s nejméně 100 zaměstnanci.

Ještě v roce 2006 přitom tyto podniky vykázaly jednoprocentní propad tržeb na 111,1 miliardy Kč. Tehdy to byl dokonce nejhorší meziroční výsledek v Česku. Situace se ale obrátila. Přibyly další tři velké závody a počet pracovníků u průmyslových gigantů se přiblížil 50.000. Podle odborníků je za tím posilující ekonomika. Prosperující podniky se rozšiřovaly, což vedlo k náboru nových lidí.

Objemem tržeb přesto regionu patří až 10. místo mezi 13 kraji a Prahou. I mzdy řadí jihočeský průmysl spíše do horších pater. Lidé zaměstnaní ve velkých továrnách na jihu Čech brali loni v průměru 20.369 Kč hrubého. Méně vyplácely továrny už jen v šesti regionech. Za národním průměrem zaostaly jihočeské platy asi o 1500 korun.

Přes 93 procent průmyslových firem na jihu Čech podniká ve zpracovatelském průmyslu. Téměř polovina z nich pak ve třech nejvýznamnějších strojírenských oborech v kraji, kterými jsou výroba a oprava strojů a zařízení, výroba kovů, hutních a kovodělných výrobků a výroba elektrických a optických přístrojů.

Na tuzemských tržbách z průmyslu se 167 jihočeských firem podílelo 4,4 procenta. Průmyslové tržby v celé zemi se meziročně zvýšily o 10,6 procenta na 2,820 bilionu korun. Nejrychleji se rozvíjely firmy v Jihomoravském kraji. Tržby za prodej svých výrobků a služeb zvýšily o více než čtvrtinu na 200,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK