Lesy ČR chybovaly ve výběru právní kanceláře, pokuta 1000 Kč

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. února (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky opět zadával zakázky bez výběrových řízení. Za nesprávný postup při výběru právních kanceláří antimonopolní úřad firmě vyměřil pokutu 1000 Kč, zjistila ČTK ze sbírky rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Už dříve nezadával podnik v řádných tendrech miliardové zakázky na lesnické práce, přestože mu to ukládal zákon. Vyjádření lesů ČTK zjišťuje.

Lesy České republiky spravují zhruba polovinu lesů v zemi, a hospodaří tak s miliardovým majetkem. Spor o zadávání zakázek se táhne už několik let. Firma původně postupovala podle obchodního zákoníku, nikoliv podle zákona o veřejných zakázkách, přesto že se jím jako státní měla řídit. Antimonopolní úřad s takovým postupem původně souhlasil. Právě tím se nyní LČR hájí. Úřad ale později své stanovisko změnil a firma se mu musela podřídit.

Staré zakázky na práce v lesích zadané bez výběrových řízení zrušila a vypsala nové tendry. Po mnoha komplikacích způsobených mimo jiné loňskou větrnou kalamitou má teď podepsané smlouvy s firmami, které vyhrály ve veřejné soutěži.

Stejně by to mělo být i v případě dalších zakázek. Podle zákona je výběrové řízení nezbytné u všech, jejichž cen přesahuje dva miliony korun, připomněla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Jindřiška Koblihová.

Lesy ČR sice zadávají externím právníkům pouze agendu týkající se výběrových řízení na pěstební a těžební činnosti, požadované právní služby ale měly přijít na víc než dva miliony, a proto byl tendr nezbytný, míní ÚOHS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK