Ekonom: Novým předsedou dozorčích rad ČEB a EGAP je Fuksa

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - První náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS) se stal novým předsedou dozorčí rady České exportní banky (ČEB) a šéfem dozorčí rady Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Informoval o tom na svých internetových stránkách týdeník Ekonom s odvoláním na náměstka ministra průmyslu a nově místopředsedu dozorčí rady ČEB Martina Tlapu.

Na pozicích v ČEB i EGAP Fuksa vystřídal bývalého náměstka ministra průmyslu Václava Petříčka, který zůstává v dozorčí radě ČEB jako člen.

První rozpor, který Fuksu v nové funkci čeká, se týká výkonného vedení obou institucí. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman by chtěl s Fuksou podle serveru rychle prosadit velké personální změny. Naopak Miroslav Kalousek, Fuksův šéf na ministerstvu financí, chce postupovat velmi opatrně a pomalu, napsal na webu Ekonom.

ČEB i EGAP vlastní stát. Akcionářská práva vykonávají ministerstva financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí. Dozorčí rady jsou z personálního hlediska vlastně identické, připomněl dříve týdeník Ekonom. ČEB loni podle předběžných výsledků poskytla českým vývozcům, investorům a jejich zahraničním obchodním partnerům úvěry a záruky za více než 20 miliard korun. V roce 2006 činil objem uzavřených smluv 19,9 miliardy korun.

EGAP v loňském roce uzavřela 364 nových pojistných smluv v celkovém objemu téměř 50 miliard korun, z nichž přibližně dvě třetiny tvoří smlouvy na pojištění rozsáhlých vývozů s hodnotou převyšující miliardu korun. Dosažený výsledek znamená meziroční nárůst o zhruba 67 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK