Deloitte: Investiční důvěra ve střední Evropě je oslabena

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Ve střední Evropě je oslabena investiční důvěra v důsledku vývoje na světových kapitálových a úvěrových trzích. Vyplývá to z nejnovější studie společnosti Deloitte, která index investiční důvěry ve střední Evropě pravidelně sestavuje. Větší obavy z dostupnosti úvěrů mělo loni v říjnu podle studie celkem 46 procent respondentů.

Podle průzkumu investiční důvěra klesla v souladu se světovými trhy. Ekonomické klima a dostupnost úvěrového financování jsou ve srovnání s úrovní v srpnu 2007 méně příznivé, většina respondentů však změny nepociťuje. Společnost Deloitte proto očekává snížení počtu investic soukromého kapitálu.

"Od provedení průzkumu jsme zaznamenali zvýšení počtu dotazů od fondů soukromého kapitálu, což signalizuje vyšší opatrnost bank při financování nákupu společností," řekl vedoucí oddělení Deloitte pro poradenství při fúzích a akvizicích ve střední Evropě Garret Byrne. Fondy soukromého kapitálu a finanční investoři se přitom podle něj aktivně účastní například privatizace Letiště Praha nebo bosenské telekomunikační společnosti BH Telekom.

Index investiční důvěry ve střední Evropě Deloitte sestavuje na základě dotazníkového průzkumu mezi investičními profesionály zaměřenými na tuto oblast. Loni v říjnu byl podíl optimistických a pesimistických respondentů vyrovnaný. Celkem 18 procent účastníků průzkumu očekávalo zhoršení ekonomického klimatu v tomto regionu, stejný podíl dotázaných jeho zlepšení. Žádnou změnu nečekalo 64 procent dotázaných.

Na svou historicky nejvyšší hodnotu vystoupal index loni v dubnu, kdy dosáhl hodnoty 146 bodů. Pokles na 104 bodů v říjnu 2007 podle studie odpovídal investičnímu vývoji ve světě, investiční činnost v regionu tím však pravděpodobně ovlivněna nebude.

Průzkum ukázal na to, že v regionu střední Evropy se angažovaly investiční společnosti, které zde dříve běžně neobchodovaly, a konkurence na investičním trhu tím zesílila. Společnost Deloitte například poskytovala konzultační služby firmám Columbia Capital, M/C Venture Partners a Innova při koupi regionální telekomunikační společnosti GTS Central Europe, jejíž součástí je i tuzemská GTS Novera.

Podle průzkumu jen devět procent respondentů v říjnu očekávalo snížení ekonomické aktivity v regionu. Trojnásobný počet očekával její zvýšení a 64 procent respondentů žádnou změnu nepředpokládalo. Zároveň devět procent dotázaných loni v říjnu odhadovalo, že se zvýší prodeje společností, což byl o polovinu vyšší podíl respondentů než v srpnu. Naopak 64 procent účastníků průzkumu se domnívalo, že se bude více nakupovat, což představovalo ve srovnání se srpnem jen nepatrný pokles.

Organizace Deloitte Touche Tohmatsu sdružuje firmy, které v téměř 150 zemích světa poskytují odborné služby a poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK