WIIW nevidí v letošním poklesu pro nové země EU větší problém

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 28. února (zpravodaj ČTK) - Přes určitý pokles tempa růstu a zvýšení míry inflace v letošním roce nebudou mít tyto dočasné negativní vlivy žádný dlouhodobější dopad na vývoj ekonomik nových členských zemí Evropské unie. Stále větší rozdíly v ekonomickém vývoji jednotlivých zemí budou důsledkem nikoli vnějších, ale hlavně vnitřních faktorů. Takové jsou hlavní závěry nejnovější studie Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání (WIIW), která byla zveřejněna ve Vídni.

Institut po dvou letech krátkodobých prognóz vydal dnes k vývoji v zemích střední a východní Evropy poprvé prognózu střednědobou, v níž uvádí své odhady nejen na letošní rok, ale také na léta 2009 a 2010.

Pro Českou republiku institut ve srovnání s poslední prognózou z loňského listopadu dále snížil odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní rok z pěti na 4,5 procenta. To je proti s loňskému roku pokles tempa růstu zhruba o dvě procenta. V následujících dvou letech by se však růst v ČR měl znovu zvýšit na pět procent, předpokládá WIIW.

Výrazný výkyv předpokládá institut v Česku také v míře inflace. Po loňských 2,8 procenta se letos míra inflace zvýší na pět procent. V roce 2009 by se však měla vrátit zpět na 2,8 procenta a v roce 2010 ještě snížit na 2,5 procenta.

Podobný vývoj by měl v průměru platit i pro nové členské státy EU jako celek. Po letošním snížení zhruba ze šesti na pět procent by se růst HDP měl příští rok zvýšit na 5,2 a v roce 2010 zůstat asi na pěti procentech. Dynamika růstu však zůstane výrazně nad celkovým průměrem EU, takže sbližování starých a nových zemí bude pokračovat. Po zvýšení míry inflace letos na 3,6 procenta by měl přijít znovu pokles na 3,3 respektive 2,6 procenta.

Vývoj v jednotlivých zemích však bude postupně stále rozdílnější, protože bude určován více dopady vnitřních reforem než vlivy světových trhů, upozorňují autoři studie. Příkladem může být Slovensko, pro které WIIW předpokládá trvalý mírný pokles tempa růstu. Z loňských devíti procent by se měl každý rok snižovat o jedno procento až na šest procent v roce 2010. Inflace má být na Slovensku téměř beze změn mezi 2,5 až třemi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK