ÚOHS potvrdil půlmilionovou pokutu za karlovarskou losovačku

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Karlovy Vary 28. února (ČTK) - Karlovarský magistrát musí za nestandardní losování v zakázce na stavbu sportovní haly zaplatit půlmilionovou pokutu. Dřívější verdikt Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k takzvané karlovarské losovačce teď potvrdil jeho předseda Martin Pecina. Město se může obrátit na soud, sankci ale musí zaplatit.

Toto rozhodnutí karlovarská primátorka Veronika Vlková očekávala. Podle ní je jen málo případů, kdy antimonopolní úřad svůj předchozí verdikt změnil. Nadále je přesvědčená, že město v případu losování o zakázku na stavbu haly nepochybilo. "Je nelogické, že o odvolání rozhoduje stejný úřad, který sankci udělil. Za neseriózní považujeme i fakt, že o výsledku nejdříve informuje média. Žádné oficiální rozhodnutí jsme dosud od ÚOHS nedostali. Ale obrátíme se na soud," řekla ČTK Vlková.

Karlovarská losovačka se v Česku stala opravdu pojmem. Záběry ze sporného losování vidělo na webovém portálu youtube.com přes 100.000 lidí. Dvouapůlminutový snímek dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Pokuta 500.000 Kč je druhá nejvyšší, jakou antimonopolní úřad vyměřil městům a obcím. Dosud nejvyšší sankci tři miliony korun uložil Zlínu za dlouhodobé a záměrné obcházení zákona v mnoha zakázkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK