ÚOHS prověřuje praktiky výrobců dveří a plovoucích podlah

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. února (ČTK) - Antimonopolní úřad podezřívá některé tuzemské výrobce dveří a plovoucích podlah, že určují prodejní ceny svého zboží. Takové jednání je nezákonné, úřad nyní několik firem nyní prošetřuje, zatím ale nezahájil správní řízení. V několika případech už šetření zastavil, protože pochybení neodhalil, zjistila z publikace, kterou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal o soutěžní advokacii.

Soutěžní advokacií, tedy jakousi mírnější formou řízení, kdy se firma vyhne postihu, pokud svůj prohřešek včas napraví, řešil loni ÚOHS 13 případů. Většinu z nich už uzavřel. Problematické smlouvy tak napravila třeba společnosti MOSER, IMUNO nebo desítka tuzemských pivovarů, které bránily svým odběratelům vyvážet pivo do ciziny.

Problémy odhalili antimonopolní úředníci také u regionálních distributorů plynu ze skupiny RWE, firmám zajišťujících montáž a opravy plynárenského zařízení uznávali jen jediný druh certifikace, což bylo podle ÚOHS diskriminační. Firmy své stanovisko změnily a úřad tak případ uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK