Britský Marks and Spencer ruší plastové tašky pro zákazníky

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. února (zpravodaj ČTK) - Britský oděvní a potravinový řetězec Marks and Spencer (MaS), který má obchody také v České republice, oznámil, že v potravinových samoobsluhách přestane od května poskytovat zákazníkům jednorázové plastové tašky zdarma. Je prvním velkým britským potravinovým obchodem, který se k tomu rozhodl, nicméně poplatek za tašky už zde účtuje například IKEA.

V sousedním Irsku platí daň na plastové tašky už od roku 2002 a podle vlády to vedlo k devadesátiprocentnímu poklesu jejich používání. V Británii zatím řetězce jako Sainsbury a Tesco zákazníky povzbuzují, aby si přinesli vlastní tašky a jednorázové používali opakovaně, ale nemusejí za nové platit. Tesco kromě toho uvádí, že jeho tašky jsou z hmoty, která se biologicky rozkládá.

MaS doufá, že zavedením poplatku pět pencí za tašku sníží spotřebu jednorázových plastových tašek ve svých 600 britských potravinových obchodech o 70 procent, což by bylo 280 milionů tašek ročně. Vychází z projektu v Severním Irsku, kde si svůj přístup ověřoval a kde se spotřeba tašek snížila. Před zrušením plastových tašek chce v dubnu rozdat zdarma asi 20 milionů trvanlivých tašek, které by zákazníci měli používat opakovaně. Společnost se zavázala, že veškerý výtěžek z prodeje jednorázových plastových tašek dá na obnovu a správu přírodních parků.

Podle deníku Daily Mail, který tento týden zahájil kampaň za likvidaci jednorázových plastových tašek, jich každá britská rodina ročně dostane kolem 800. Používají se ale v průměru 20 minut, pak jsou vyhozeny a odvezeny za skládky, kde trvá staletí, než se rozloží. Recykluje se podle deníku jen asi deset z každého tisíce. Miliony se jich povalují po městech, venkově, řekách a mořích. Podle sdružení Progressive Bag Alliance, jehož členy jsou největší výrobci těchto obalů, se na světě vyrobí ročně sto miliard jednorázových tašek.

MaS se zavázal, že trvanlivé tašky "pro život", které v rámci změny obchodní politiky zákazníkům dá, bude vyměňovat zdarma vždy, když už nebudou použitelné. Firma se pak postará o to že budou recyklovány.

Britské deníky připomínají, že loni zakázalo plastové tašky San Francisco a že francouzské supermarkety je rovněž přestaly rozdávat. Čína před dvěma dny uvedla, že od 1. června zakáže výrobu jednorázových plastových tašek a chce také zakázat obchodům, aby je zákazníkům rozdávaly zdarma.

V řadě evropských zemí se už plastové tašky zdarma nerozdávají. Většina německých obchodů si za jednorázové tašky účtuje 5 až 25 centů, podobná praxe se využívá i v Nizozemsku. Švýcarsko, Dánsko a Belgie na plastové tašky uvalily daň. V Itálii je prodej tašek zpoplatněn už deset let a v roce 2010 budou muset z obchodů zmizet úplně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK