V ČR loni vzniklo 4300 akciových firem, dvakrát více než předloni

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - V roce 2007 bylo v Česku podle dat obchodního rejstříku založeno přes 4300 akciových společností, což je více než dvakrát tolik než v roce 2006. Informoval o tom jednatel společnosti Smart Office & Companies Josef Jaroš. Jedním z důvodů tak markantního nárůstu byla podle odborníků připravovaná daňová reforma.

"Loňský rok byl naprosto výjimečný. Kromě roku 1999 u nás během jednoho roku nikdy nevznikly více než 2000 akciových společností," řekl listu Euro ředitel Společnosti online Petr Mála.

Do konce roku 2007 platilo, že fyzická osoba prodávající akcie měla příjem z jejich prodeje osvobozen od daní, pokud mezi nabytím a prodejem uplynulo alespoň šest měsíců. Od ledna byl tento časový test prodloužen na pět let. Podnikatelé proto podle Jaroše narychlo zakládali nebo nakupovali takzvané ready-made akciové společnosti, aby se v případě prodeje vyhnuli daňovému testu. Každý, kdo vlastní akciovou společnost s datem nabytí akcií do konce roku 2007, tak ušetří stovky tisíc korun na daních.

"V našem případě se enormní zájem podnikatelů podepsal pod třistapadesátiprocentní nárůst proti roku 2006," uvedl Jaroš. V případě společností s ručením omezeným byl podle něj přitom nárůst jen asi stošedesátiprocentní. Nejčastěji se prý akciové společnosti zakládaly v závěru roku. "To, co se dělo v posledních dvou měsících, předčilo naše předpoklady. Týdně jsme prodávali 15 až 20 firem na klíč. Měli jsme případy, kdy si od nás klient bral až deset firem najednou," podotkl Mála.

Nejvíce akciových společností bylo založeno v Praze, velký zájem ale registrovala i další města. Výraznou poptávku po této právní formě podnikání zaznamenali podle Mály také v Ostravě. Zatímco v roce 2006 tam vzniklo 171 akciových společností, loni jich bylo téměř pětkrát více. Ve velkém se akciovky zakládaly i na jihu Moravy. V roce 2006 evidoval Krajský soud v Brně 257 nových akciových společností, o rok později jich bylo 616.

Celkový trend zájmu o ready-made společnosti je výrazně rostoucí, mimořádný zájem o akciové společnosti z konce loňského roku se už prý ale opakovat asi nebude. "Aktuálně evidujeme nejvyšší nárůst zájmu spíše u předzaložených evropských akciových společností," dodal Jaroš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK