Ekonomika USA zpomalila ve 4. čtvrtletí na 0,6 procenta

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. února (ČTK) - Americká ekonomika na konci loňského roku prudce zpomalila a její hrubý domácí produkt stoupl ve čtvrtém čtvrtletí v celoročním přepočtu o 0,6 procenta po tempu 4,9 procenta v předešlém čtvrtletí. Za celý loňský rok se růst největší ekonomiky světa zpomalil na 2,2 procenta, nejméně od roku 2002. Vyplývá to z dnešních zpřesněných údajů ministerstva obchodu USA, které dopadly stejně jako předběžný odhad z konce ledna.

Analytici podle agentury Reuters v průměru očekávali, že zpřesněná statistika ukáže poněkud vyšší růst v tempu 0,7 procenta. Vliv zlepšené obchodní bilance ale byl vymazán hlubším poklesem zásob v soukromém sektoru.

Řada ekonomů pro letošní rok předpovídá sklouznutí americké ekonomiky do recese, definované jako nejméně dvě čtvrtletí poklesu po sobě. Hospodářství tlačí dolů především krize na trhu bydlení, kde v důsledku hypoteční krize prudce klesá výstavba domů, jejich prodej i ceny. Problémy kvůli hypotékám pociťuje celý úvěrový trh; to vše se negativně odráží na trhu práce a oslabuje spotřební výdaje i firemní investice.

Investice do rezidenční výstavby se ve čtvrtém čtvrtletí propadly o 25,2 procenta a zaznamenaly nejhlubší pokles od roku 1981. Kvůli problémům na trhu bydlení již centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu od poloviny loňského září o dva a čtvrt procentního bodu; vláda a Kongres se snaží podpořit ekonomiku balíkem daňových úlev v hodnotě přes 150 miliard dolarů.

Fed minulý týden snížil předpověď letošního hospodářského růstu Spojených států na 1,3 až 2,0 procenta z dosavadních 1,8 až 2,5 procenta, šéf Fedu Ben Bernanke ale recesi neočekává. Fed také předpokládá vyšší inflaci a nezaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK