MF spustilo informační internetové stránky o přechodu na euro

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Ministerstvo financí dnes spustilo internetové stránky www.zavedenieura.cz, které mají zlepšit informovanost Čechů o plánovaném přijetí eura v České republice. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval národní koordinátor zavedení eura Oldřich Dědek. Česká republika zatím přesný termín přechodu na euro nemá stanoven; například Slovensko se chystá euro přijmout příští rok.

Stránky obsahují informace o euru, o výhodách a nevýhodách vstupu ČR do měnové unie i aktualizované informace o plnění maastrichtských kritérií nezbytných pro přijetí eura. "Stránky mají převážně informační a vzdělávací charakter," uvedl Dědek.

Na stránkách ovšem bude možné nalézt i odborné informace. Národní koordinační skupina pro zavedení eura, která je za obsah webu zodpovědná, na něm hodlá zveřejňovat právní předpisy související se zavedením eura, vládní dokumenty a průběžně zpracovávané texty například k zaokrouhlování a zarovnávání cen nebo doporučení pro podnikatele.

Česká republika již má vypracovaný technický Národní plán zavedení eura v ČR. Ten je základním rámcem pro praktické přípravy na zavedení eura a představuje souhrn postupů a návodů pro jednotlivé sektory i občany, jak se na přijetí jednotné měny připravit. Řeší například problematiku duálního označování cen a duálního oběhu koruny a eura, úpravy informačních systémů a principy informování o zavedení eura.

Přechod na euro bude v Česku proveden takzvaným velký třeskem. Jedná se o jednorázový komplexní přechod na euro se současným zavedením bezhotovostního i hotovostního eura v jeden časový moment.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK