Průměrná cena ropy letos podle analytiků vzroste na 84 USD

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. února (ČTK) - Průměrná cena ropy v letošním roce dosáhne rekordních 84 dolarů za barel, vyplynulo z dnešní ankety agentury Reuters mezi analytiky. Mnozí z nich přehodnotili svůj odhad pro první čtvrtletí, protože si nyní myslí, že kartel exportérů OPEC nezvýší těžbu. Ceny ropy se přitom drží kolem 100 dolarů, tedy těsně pod historickými maximy. Způsobil to slabý kurz dolaru a politické napětí v zemích, kde se ropa těží.

Někteří z analytiků říkají, že poptávka v takzvaných mladých ekonomikách bude stále vysoká. Zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě, ale může spotřebu snížit.

Průměrná cena ropy v minulém roce byla 72,30 dolaru za barel. V nynější prognóze od 30 analytiků byl průměr letošního odhadu pro americkou lehkou ropu 84,07 dolaru za barel, což je proti předpovědi z minulého měsíce o 2,74 dolaru více.

Po šestiletém růstu se americká ropa dostala letos nad 100 dolarů již několikrát a nového rekordu 102,08 dolaru za barel dosáhla ve středu. Nyní cenu ovlivňuje především slabý dolar, uvedl analytik Royal Bank of Scotland.

Připomněl, že silná poptávka je v takzvaných mladých ekonomikách, zejména Číně a Indii. V těchto zemích bývají ceny benzinu navíc dotované, takže vysoké ceny ropy nemají na poptávku tlumící vliv. Podle Royal Bank of Scotland se ropa na současných cenách ale nemůže udržet, protože zpomalení hospodářského růstu omezí poptávku.

Analytici Lehman Brothers snížili odhad na druhé čtvrtletí, protože podle nich rezervy ve Spojených státech dále porostou. Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily sedmý týden za sebou a rezervy benzinu stouply již pošestnácté; dostaly se tak nejvýše za 14 let.

V letošní předpovědi uvedli nejvyšší cenu analytici Barclays Capital, a to 97,70 dolaru za barel. Nejnižší průměr 75 dolarů tipovala Credit Suisse, napsala agentura Reuters. Průměr nad 100 dolary tedy neočekává nikdo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK