Atradius: Podniky podceňují rizika na rozvíjejících se trzích

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Podniky podceňují rizika spojená s obchodováním s rozvíjejícími se trhy. Nejčastějšími riziky jsou nedostatek informací o bonitě potenciálního klienta, politické vlivy, nedostatečně vyspělý právní systém a korupce. Dospěla k tomu aktuální studie pojišťovny Atradius, která se soustředila na export do Indie, Číny, Ruska, Brazílie a Mexika.

Celkem třetina dotazovaných firem se zkušenostmi na ruském trhu, který je pro Česko nejvýznamnější ze zkoumaných zemí, označila jako největší riziko pro exportéry korupci. S 32 procenty následuje nedostatek informací o bonitě a s 29 procenty politické vlivy.

"S růstem ekonomik v řádu desítek procent nabízí trhy pěti studovaných zemí obrovský potenciál pro české podniky. Obchodní příležitosti mohou ale lehce vést k existenčním problémům, pokud je obchod uzavřen s nedostatkem informací o odběrateli a následně dojde k nezaplacení za dodané zboží," uvedl ředitel Atradius pro ČR Robert Čapka.

Z výzkumu vyplynulo, že podnikatelé bez zkušeností na rozvíjejících se trzích hodnotí potenciální rizika jako mnohem menší, než uvádějí podniky se zkušeností s těmito trhy. Například 32 procent firem s aktivitami v Rusku hodnotí jako vysoké riziko spojené s nedostatečnými informacemi o bonitě klientů. U firem se zahraničními aktivitami, které ale dosud nezahrnují Rusko, je uvědomování si tohoto rizika pouze u 18 procent z nich.

Obdobný problém je u Číny, kde si uvědomuje možné důsledky nedostatečného právního systému 26 procent podniků aktivních v Číně. Ovšem u doposud zde nepůsobících společností je povědomí o možných rizicích s tím spojených pouze u 14 procent z nich.

Rusko je zemí, kde hrozí vývozcům riziko spojené s korupcí. Kolem 30 procent odpovídajících firem označuje korupci v Rusku jako značné až vysoké riziko pro úspěšné obchodování. Ve všech ostatních zemích se takto rizikové hodnocení korupce pohybovalo mezi 17 a 20 procenty.

Finanční výkazy v Rusku neudávají podle Čapky obvykle skutečnou strukturu vlastníků a organizaci společností. Návštěva ve firmě obchodního partnera je tak nutností a zároveň jedinou možností udělat si realistický pohled na potenciálního obchodního partnera. Čeští podnikatelé by se měli pokusit najít si důvěryhodného partnera přímo v Rusku, který na úspěšný průběh obchodu dohlédne, dodal.

Pojišťovna pohledávek Atradius se ptala 600 podniků s různou výší obratu a z různých oborů v šesti evropských zemích na jejich zkušenosti a obchodní rizika v Indii, Číně, Rusku, Brazílii a Mexiku. Atradius Group je jednou z největších pojišťoven pohledávek na světě. Prostřednictvím 160 kanceláří ve 40 zemích světa má skupina přístup k úvěrovým informacím o 52 milionech společností na celém světe.

Nejčastěji zmiňovaná rizika na rozvíjejících se trzích:

1.nedostatek informací o bonitě klienta

2.politické vlivy a související rizika

3.nedostatečně vyspělý právní systém

4.korupce

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK