E15: Pošta přidá zaměstnancům v průměru 14,5 pct

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Česká pošta, druhý největší zaměstnavatel v Česku, se podle serveru deníku E15 dohodl s odbory na růstu platů pro letošní rok. Průměrná mzda zaměstnance České pošty odměňovaného tarifním platem se oproti loňskému roku zvýší o 14,5 procenta. Odbory původně požadovaly růst platů o 20 až 25 procent. Reálně platy stoupnou podle jednotlivých pracovních skupin v rozmezí 9,6 až 18,5 procenta, napsal server.

Zatímco loni byla průměrná mzda zaměstnance České pošty 16.794 korun, v roce 2008 pošta předpokládá dosažení průměrné mzdy 19.229 korun.

"Vyjednávání byla poměrně složitá, třebaže jsme do nich šli s návrhem, který byl s minulým obdobím nesrovnatelný. Nešlo jen o absolutní výši financí, ale také o systém jejich rozdělení. Naštěstí obě strany vnímaly potřebu nejít metodou kropicí konve. Mezi jednotlivé typové pozice je totiž nezbytné rozdělit peníze tak, aby se zohlednil rozdílný platový růst v předchozích letech," cituje server generálního ředitele České pošty Karla Kratinu. Uzavřená dohoda je podle něj dobrá, považuje ji za zásadní krok k personální stabilizaci podniku

Podle šéfa největší odborové organizace pošty Karla Koukala jsou odbory s dosaženým kompromisem spokojené. "Odbory šly do jednání s jasným cílem - dohodnout navýšení platu zaměstnanců zcela zásadně. Dlouhodobě se totiž průměrný plat na poště pohybuje pod celostátním průměrem. Letošní uzavření dodatku s takovým výsledkem považuji za solidní dohodu. Na zaměstnance jsou stále větší nároky, nejen proto si zásadní navýšení platu zaslouží," řekl serveru E15 Koukal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK