Brunclík: Dálnice budou hotovy do roku 2020

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Základní síť českých dálnic a rychlostních silnic bude hotová v roce 2020. Na diskusním fóru druhého ročníku Dne dopravy to řekl šéf Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík. Česká republika má v současné době 1000 kilometrů a dalších zhruba 1200 kilometrů zbývá dobudovat. Datum dokončení se ale neustále posouvá; původně se mluvilo o letech 2013 až 2015.

Celkové náklady na dobudování dálniční sítě se odhadují na zhruba 400 miliard korun. Největší tempo výstavby se očekává do roku 2013, kdy může ČR čerpat rekordní prostředky z evropských fondů. Celkem může jít až o 145 miliard korun na dopravní infrastrukturu. Poté ale bude podle Brunclíka nutné hledat další finanční zdroje.

V úvahu připadá především využití soukromého kapitálu v rámci tzv. projektů PPP, tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru. Pilotní projekt se nyní chystá na jihočeskou dálnici D3, kde by měli soukromníci zaplatit úsek z Bošilce u Veselí nad Lužnicí na hranici s Rakouskem. Pokud vše dopadne úspěšně, uvažuje se o PPP projektu i pro silnici R35 z Liberce, přes Pardubice na Moravu.

Právě D3 a R35 jsou nejdelší chybějící části uvažované dálniční sítě a termín jejich dokončení není znám. Zřejmě větší problémy s financováním čekají R35, která má odlehčit nejzatíženější dálnici D1. S R35 totiž nepočítá harmonogram výstavby prioritních staveb, který schválila vláda. Dlouho totiž nebylo jasné, kudy nová silnice povede v Pardubickém kraji.

Páteřní síť dálnic a rychlostních silnic představuje v podstatě paprskovitě se rozbíhající komunikace z hlavního města do regionů, doplněné o pražský okruh a republikový okruh, tvořený R35 a D1. Jak upozornil Brunclík, neznamená dokončení páteřní sítě konec výstavby dálnic v Česku. Na základní komunikace se budou v budoucnu napojovat další, například mezi krajskými městy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK