Rusko podepsalo s Maďarskem dohodu o plynovodu South Stream

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. února (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Ferenc Guyrcsány dnes podepsali dohodu o vybudování maďarské větve plynovodu South Stream. Ruský plynárenský gigant Gazprom chce pomocí projektu South Stream posílit závislost Evropy na ruském plynu.

K projektu se již dříve připojilo Bulharsko a Srbsko. "Pokud se projekt realizuje, stoupne role a význam Maďarska jako dodavatele energie do Evropy," řekl Putin. Upozornil, že Maďarsko si tak rovněž zabezpečí dodávky k pokrytí vlastních energetických potřeb.

Podle původního plánu má vést plynovod South Stream pod Černým mořem na bulharské pobřeží, odkud má pokračovat do Itálie. Půjde z něj rovněž větev do Srbska, kde chce Gazprom postavit obří zásobníky. Plánuje se však také další větev, která by šla do Itálie přes Rumunsko, Maďarsko, Slovensko, Česko a Rakousko.

Evropská unie se obává zvyšování své závislosti na ruském plynu a podporuje konkurenční projekt Nabucco, který by měl přivést plyn do Evropy ze střední Asie. Zatím má ale problém se zajištěním spolehlivých dodavatelů.

Gyurcsány upozornil, že ruský projekt South Stream se rozvíjí rychleji než Nabucco. Gyurcsányho rozhodnutí podepsat dohodu vyvolalo kritiku ze strany koaličních partnerů i opozice. Kritici tvrdí, že projekt South Stream by mohl způsobit, že se plynovod Nabucco stane finančně nerealizovatelný, takže se Maďarsku nepodaří diverzifikovat dodávky plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK