Koruna dnes oslabovala k euru

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Koruna po většinu dnešního dne ztrácela. Z ranních hodnot kolem 25,00 Kč/EUR oslabila až k 25,20 CZK/EUR, obchod za nejvyšší cenu proběhl na úrovni 25,24 Kč/EUR. Odpoledne si česká měna mírně polepšila a v závěru domácího obchodování se pohybovala kolem 25,13 Kč/EUR. K dolaru si česká měna svou pozici udržela a obchodovala se na svých rekordních hodnotách. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

S výjimkou slovenské koruny dnes oslabovaly i ostatní regionální měny. "Slovenská koruna dosáhla na svá nová historická maxima vůči euru i dolaru podpořena komentáři slovenského ministra financí Jána Počiatka, který nevylučuje další revalvaci koruny v rámci směnného mechanismu ERM II, a předsedy skupiny ministrů financí EU Jean-Claude Junckera, který prohlásil, že Slovensko je na dobré cestě ke vstupu do eurozóny," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Slovenská koruna se dnes odpoledne dostala na své nové maximum 32,59 SKK/EUR, a překonala tak svůj rekord z pondělí 32,68 SKK/EUR.

Dolar dnes po amerických makrodatech oslabil rovněž na nový rekord 1,514 USD/EUR. V pozadí pesimismu na světových trzích stála zpráva, že hrubý domácí produkt Spojených států stoupl ve čtvrtém čtvrtletí o 0,6 procenta, což je méně, než trh v průměru čekal. "Navíc podle dnešních dat počet uchazečů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden stoupl o 19.000, zatímco trh počítal jen s tisícovkou. To ihned vyvolalo nové kolo spekulací o tom, jak se největší ekonomika řítí do recese a potřebuje výrazně snížit úrokové sazby," doplnil hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK