Americké akcie oslabily kvůli obavám o ekonomiku

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily zhruba o procento kvůli slabým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. K poklesu přispělo rovněž prohlášení šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, že krize na trhu s bydlením pravděpodobně povede k bankrotům v bankovním sektoru.

Index Dow Jones, jenž zahrnuje 30 nejvýznamnějších emisí na newyorské burze, se kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) snížil o procento na 12.565 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl rovněž o procento na 1367 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite dokonce o 1,1 procenta na 2329 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes potvrdilo, že růst hrubého domácího produktu USA v posledním čtvrtletí loňského roku prudce zpomalil na 0,6 procenta ze 4,9 procenta v předchozích třech měsících. Řada ekonomů očekává, že americká ekonomika letos sklouzne do recese, definované jako nejméně dvě čtvrtletí poklesu po sobě.

Hospodářství tlačí dolů především krize na trhu bydlení, kde v důsledku hypoteční krize prudce klesá výstavba domů, jejich prodej i ceny. Problémy kvůli hypotékám pociťuje celý úvěrový trh; to vše se negativně odráží na trhu práce a oslabuje spotřební výdaje i firemní investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK