Americká ropa je nejdražší v historii

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. února (ČTK) - Cena americké lehké ropy dnes vzrostla v jednu chvíli o více než tři dolary na 102,72 dolaru za barel. Překonala tak historické maximum 102,53 USD, kterého by se dotkla v roce 1980 po inflačním přepočtu. Ropa šla nahoru s celým trhem komodit, což vyvolal pokles dolaru na nová minima. Investoři se tak chtějí pojistit proti inflaci, napsala agentura Reuters.

Po dosažení maxima se americká ropa mírně vrátila na 102,59 USD; zastínila svůj předchozí rekord 102,08 dolaru za barel z předchozího dne. Na nové maximum 101,10 se dnes posunula i severomořská ropa Brent v Londýně. Po 20:00 SEČ pak mírně klesla na 100,97 USD.

Růst cen na maxima zrychlila zpráva o požáru v terminálu pro zemní plyn v anglickém Norfolku, kde spojuje plynovod Interconnector Evropu s Británií.

Peníze na trh s ropou přesunuly dvě ekonomické zprávy. Prvním byl projev šéfa centrální banky Bena Bernankeho, podle nějž americkou ekonomiku bezprostředně neohrožuje takzvaná stagflace, tedy hospodářská stagnace doprovázená výrazným růstem cen.

Druhou informací byla zpráva ministerstva obchodu USA o hrubém domácím produktu, který se za poslední čtvrtletí minulého roku zvýšil jen o 0,6 procenta. Údaj je nižší, než se odhadovalo, a výrazně slabší proti předchozímu čtvrtletí.

Potenciálnímu poklesu poptávky po ropě investoři nevěnovali pozornost. Místo toho se soustředili na pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb Fedem. S tím klesá dolar a investice do ropy jsou proti tomu pojistkou, dodává agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK