Americké akcie oslabily kvůli obavám o ekonomiku

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. února (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek klesly kvůli slabým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. K poklesu přispělo rovněž prohlášení šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, že krize na trhu s bydlením by mohla vést k bankrotu některých menších bank.

Dow Jonesův index se snížil o 0,88 procenta na 12.582,18 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,89 procenta na 1367,68 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,94 procenta na 2331,57 bodu, napsala agentura Reuters.

"Bernankeho výroky ohledně finančního sektoru lidi do určité míry vystrašily," řekl analytik Owen Fitzpatrick ze společnosti Deutsche Bank Private Wealth Management. "Odráží to obavy z kapitálových odpisů. Pokud půjdou malé banky ke dnu, mohlo by si to obecně vyžádat další odpisy," dodal. Finanční index S&P oslabil o tři procenta.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek potvrdilo, že růst hrubého domácího produktu USA v posledním čtvrtletí loňského roku prudce zpomalil na 0,6 procenta ze 4,9 procenta v předchozích třech měsících. Řada ekonomů očekává, že americká ekonomika letos sklouzne do recese, definované jako nejméně dvě čtvrtletí poklesu po sobě.

Na devizovém trhu se dolar propadl na další rekordní minima vůči euru i koši předních měn, protože Bernankeho výroky posílily očekávání, že americká centrální banka bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb, aby podpořila domácí ekonomiku.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o zhruba 0,6 procenta na 1,5211 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,5229 USD, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Dolarový index vůči koši šesti předních měn se propadl až na rekordní minimum 73,625 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK