PKN Orlen výrazně zvýšil zisk

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. února (ČTK) - Největší polská rafinerie PKN Orlen, která v České republice ovládá společnost Unipetrol, hospodařila loni ve čtvrtém čtvrtletí s čistým ziskem 601 milionů zlotých (asi 4,3 miliardy Kč). To je zlepšení proti stejnému období roku 2006, kdy byl podnik ve ztrátě. Firma zároveň sdělila, že dozorčí rada kvůli nevhodným poznámkám suspendovala generálního ředitele Piotra Kownackého.

"Dozorčí rada toto rozhodnutí učinila bez konzultace s představenstvem, a to kvůli krokům generálního ředitele. Jeho poznámky s politickým obsahem značně poškodily pověst firmy, zavlekly ji do politických sporů a zdiskreditovaly dozorčí radu," píše se v prohlášení firmy. Kownacki byl ze své funkce odvolán na neurčitou dobu.

Výsledek za poslední čtvrtletí minulého roku výrazně překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters počítali se ziskem 304 milionů zlotých. Za silným růstem ale částečně stojí kurzové výkyvy, které byly ve prospěch podniku. PKN Orlen splácí některé půjčky v eurech.

Kurz polského zlotého během roku zpevnil k euru zhruba o šest procent, k tomu se ale výrazně zvýšily i ceny ropy. Provozní zisk ve čtvrtletí dosáhl 120 milionů zlotých, zatímco analytici v průměru počítali se ziskem zhruba 164 milionů zlotých.

PKN Orlen původně uváděl, že o rok dříve měl zisk 147 milionů zlotých, údaj ale podrobil revizi, podle které hospodaření neskončilo ziskem, nýbrž ztrátou 198 milionů PLN. Podnik tehdy prodával jednu ze svých součástí a v souvislosti s prodejem utrpěl jednorázové ztráty.

Management začátkem února upozornil, že jeho zisk bude proti předchozím odhadům nižší, hlavně kvůli mimořádným a vnějším faktorům. Za ty považuje například delší odstávku rafinerií v České republice a Litvě, jichž je majitelem. Tyto jevy snížily předpokládaný provozní zisk asi o 750 milionů zlotých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK