Čistý zisk Unipetrolu klesl o 22 procent

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol loni klesl o 22 procent na 1,243 miliardy korun. Konsolidované tržby se meziročně snížily o pět procent na 88,779 miliardy korun. Sdělila to firma. Výsledky ovlivnilo především neplánované prodloužení odstávek v litvínovské rafinerii firmy. Analytici v průměru očekávali, že zisk firmy bude zhruba o 15 procent nižší.

Provozní zisk (EBIT) Unipetrolu se loni zvýšil o 28 procent na 4,847 miliardy korun. Firma loni modernizovala své výrobny v Litvínově, odstávka se ale kvůli havárii nečekaně prodloužila. Generální ředitel Unipetrolu François Vleugels již dříve připustil, že loňské čtvrté čtvrtletí bylo kvůli tomu pro firmu "hrozné".

Celoroční finanční výsledek ovlivnily rovněž jednorázové účetní operace související s prodejem podílů ve společnostech Synthesia a Agrobohemie; čistý zisk snížily téměř o 2,5 miliardy korun. Čistý zisk očištěný od jednorázových položek by se podle firmy zvýšil o 54 procent na 6,411 miliardy Kč.

Ve čtvrtém čtvrtletí se Unipetrol propadl do čisté ztráty 557 milionů korun; analytici očekávali ztrátu zhruba 300 milionů. Dopad odstávek do zisku před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) byl jen v tomto čtvrtletí 1,6 miliardy korun; za celou druhou polovinu roku pak 2,8 miliardy. Podrobnější výsledky zveřejní vedení společnosti na tiskové konferenci v 10:00.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polská petrochemická skupina PKN Orlen, která vlastní téměř 63 procent akcií. Zbytek drží menšinoví akcionáři.

Hospodářské výsledky dnes zveřejnila i mateřská společnost PKN Orlen, když vykázala čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí 601 milionů zlotých (asi 4,3 miliardy Kč). Ve stejném období roku 2006 byl podnik ve ztrátě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK