Inflace na Slovensku dle metodiky EU zrychlila na 3,2 pct

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. února (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku v lednu podle metodiky Evropské unie zrychlily tempo meziročního růstu na 3,2 procenta, zatímco o měsíc dříve růst činil 2,5 procenta. Informoval o tom tamní statistický úřad. Během prvního měsíce roku se ceny zvýšily o 1,2 procenta po růstu o 0,3 procenta v prosinci.

Harmonizované indexy spotřebitelských cen se zveřejňují kvůli srovnání inflace jednotlivých zemí EU. Slouží ale i k posouzení plnění inflačního kritéria pro vstup země do eurozóny.

Podmínku nízkého růstu cen Slovensko poprvé splnilo v srpnu minulého roku. Zatím není jasné, zda ji země dodržela i v lednu. Údaje o inflaci v dalších zemích EU zveřejní statistický úřad Eurostat dnes dopoledne. Eurem by se na Slovenska mělo začít platit od ledna příštího roku.

V lednu se meziročně nejvíce zvýšily ceny potravin a nealkoholických nápojů, a to o 7,1 procenta. Mírně se naopak snížily ceny v odvětví pošt a telekomunikací, stejně jako ceny nábytku a za vybavení domácností. Ve srovnání s prosincem se ceny potravin a nealkoholických nápojů zvýšily o 2,1 procenta.

Údaje sestavené podle národní metodiky už dříve ukázaly, že ceny v lednu meziročně zrychlily tempo růstu na 3,8 procenta proti růstu 3,4 procenta v prosinci. Za rozdílem inflace podle národní a harmonizované metodice stojí odlišné složení spotřebitelských košů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK