Akcie na burze v Tokiu výrazně oslabily

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. února (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu výrazně klesly a největší ztráty zaznamenaly cenné papíry firem, které většinu produkce vyvážejí. Akciím uškodily především nedobré vyhlídky americké ekonomiky a z části i trvající problémy v bankovním sektoru. Na devizovém trhu pokračoval v poklesu dolar.

Index Nikkei 225 odepsal 322,49 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 2,32 procenta na hodnotě 13.603,02 bodu. Dostal se tak nejníže za poslední týden. Širší index Topix klesl o 2,1 procenta na 1324,28 bodu.

Investoři se zbavovali hlavně akcií Sony a dalších firem, pro které je důležitý americký trh. Pokud se v plné síle projeví avizované problémy největší ekonomiky světě, lze podle analytiků očekávat také pokles prodeje řady těchto podniků, což se projeví v poklesu jejich zisku.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve čtvrtek varoval před možnými problémy v malých amerických bankách, čímž v USA způsobil výprodej akcií finančních titulů. Obdobně ale reagovaly i velké japonské banky, a to včetně kolosu Mizuho Financial Group.

Portfolio manažer investiční společnosti Daiwa SB Investments Koiči Ogawa si myslí, že za dnešním výrazným poklesem kurzů japonských akcií je hlavně sílící jen. Za dílčí důvod ale považuje také obavy ze stagflace v USA, což je stav, kdy klesá nebo stagnuje průmyslová výroba, zatímco spotřebitelské ceny rostou.

"Problém je v tom, že Japonsko nemá žádné sektory, kde by bylo možné při růstu kurzu jenu nakupovat. Místo toho akcie oslabují v obavách, že podniky budou mít nižší zisky," řekl. Vysoké ceny komodit v čele s ropou už prý jen problémy zvýrazňují.

Světlou výjimkou tak dnes byla pouze emise akcií Seven Bank. Podnik vydal v rámci primární emise akcie za 483 milionů dolarů, o které byl zájem i přesto, že krize na trhu bydlení v USA a následné problémy na úvěrových trzích investory od podobných investic odrazují. Seven Bank podle analytiků zaujala svým podnikatelským záměrem, s nímž je spojeno nižší riziko.

Na devizových trzích se opět snížil kurz dolaru, který hlavně vůči euru padá na nová minima. Americké měně nejvíce škodí předpoklad, že Fed bude i nadále pokračovat v uvolňování měnové politiky. Investoři navíc v poslední době prodej dolarů urychlují a peníze odklánějí na jiné trhy. Mírně vzhůru se vydal kurz jenu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5181 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,5112 USD, kde byl ve čtvrtek. Během dne se ale kurz dolaru snížil až na 1,5231 USD. Na paritě s japonským jenem klesl na 104,83 ze 106,34 JPY, a rovněž euro k jenu oslabilo na 159,16 z předchozího kurzu 160,72 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK