Slovenská koruna posunula rekord na 32,44 SKK/EUR

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. února (ČTK) - Slovenská měna dnes dopoledne posunula historické maximum vůči euru na 32,44 SKK/EUR. Řekl to dealer banky OTP Juraj Mitošinka. Koruna ještě reaguje na čtvrteční vyjádření ministra financí Jána Počiatka o možném posunutí centrální parity. Slovenská měna tak přepsala dosavadní rekord 32,52 koruny za euro, který vydržel jen pár hodin.

"Na trhu stále rezonuje úvaha, že Slovensko by mohlo posunout centrální paritu," poznamenal obchodník. Pokud investoři nezačnou vybírat zisky, koruna by se mohla dostat na ještě vyšší úroveň, dodal.

Počiatek v Lucemburku řekl, že zatím neví, zda by Slovensko mohlo zvýšit střední kurz měny. Nevyloučil však, že se tak může stát. Středním kurzem se po přijetí eura přepočtou všechny ceny i mzdy. Slovensko chce přijmout euro počátkem příštího roku a letos na jaře by jeho vstup do eurozóny měly schválit Evropská komise a Evropská centrální banka.

Koruna zahajovala obchodování na úrovni 32,58 SKK/EUR, po zpevnění na nové maximum mírně korigovala a ztratila několik haléřů. Měnu v posledních dnech podpořila slova představitelů vlády a centrální banky, kteří naznačovali, že Slovensko by mohlo před přijetím eura zafixovat kurz koruny na vyšší úrovni, než kde je nyní.

Polde Mitošinky by se koruna dnes mohla udržet v pásmu 32,35 až 32,60 SKK/EUR. Další zpevňování měny by však kromě výběru zisků mohly ovlivnit i ztráty maďarského forintu.

Centrální parita je střední kurz, v němž všechny země před vstupem do eurozóny měnily svou měnu. Evropské instituce už jednou povolily Slovensku revalvaci parity na 35,4424 SKK/EUR. Při započítání zpevnění koruny z posledních dnů se slovenská měna už odchýlila od středního kurzu o více než osm procent.

Slovenská koruna pokračovala v růstu na nová maxima i vůči dolaru, kde vystoupila na 21,35 SKK/USD. Podobný vývoj však zažívá i česká měna, která se dnes dopoledne vůči dolaru prodává v kurzu kolem 16,50 Kč/USD a k euru 25,15 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK