Česká republika byla loni největším investorem v Gruzii

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tbilisi 5. března (ČTK) - Česká republika byla v loňském roce největším investorem v Gruzii. Celkem v zemi investovala 222,2 milionu amerických dolarů (3,7 miliardy Kč), což představuje asi desetinu celkových zahraničních investic v zemi. Uvedl to internetový list The Messenger Online s odvoláním na zprávu gruzínského listu 24 Saati.

Celkové zahraniční investice v zemi, která bývala součástí Sovětského svazu a je členem Společenství nezávislých států, loni činily 2,2 miliardy USD. Z toho 700 milionů dolarů putovalo do bankovního sektoru.

Firmy z Česka už v Gruzii zprivatizovaly síť nemocnic, koupily vodní elektrárny i distribuční sítě a dodávají sem třeba české pivo. Česká společnost Energo-Pro loni vyhrála privatizační tendry na šest vodních elektráren a dvě distribuční společnosti, za které zaplatila celkem 132 milionů USD. Stala se tak největším účastníkem místního trhu s elektřinou. Další investice v objemu 417 milionů dolarů plánuje v příštích pěti letech do rekonstrukcí a stavby nové vodní elektrárny.

České firmy mají silné postavení i v gruzínském zdravotnictví. Pražská společnost Block mimo jiné vystavěla v Gruzii továrnu na léčiva a rekonstruovala jednu z největších nemocnic v zemi.

Gruzínská vláda považuje zahraniční investice za velmi důležité a doufá, že jí pomohou vyřešit problém s vysokou nezaměstnaností. Ta na konci roku 2006 činila 14 procent. Analytici však názor vlády nesdílejí. Podle nich by pro snížení vysoké nezaměstnanosti měla vláda spíše podporovat rozvoj místního podnikání než investice ze zahraničí, které jsou sice pro ekonomiku důležité, avšak nemají přímý vliv na nezaměstnanost, dodal list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK