Firma Wanemi dostala souhlas se stavbou papírny v Zábřehu

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zábřeh (Šumpersko) 6. března (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí souhlasí se stavbou papírny a teplárny společnosti Wanemi CZ v zábřežské průmyslové zóně, jejíž přípravu provází už rok spory odpůrců a příznivců stavby. Ministerstvo zároveň určilo téměř 80 podmínek, které investor musí do projektu zapracovat. Informuje o tom Šumperský a jesenický deník. Wanemi plánuje v Zábřehu investici za 5,5 miliardy korun.

"Mohu potvrdit, že ministerstvo vydalo kladné stanovisko ke studii vlivu stavby na životní prostředí. Zároveň určilo 77 podmínek, které musejí být do projektu zapracovány. Jedna podmínka je doporučující," uvedla Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva.

Projednávání studie, která je důležitou podmínkou pro vydání konečného povolení stavby, provázely protesty, stovky připomínek a námitek města, obcí v jeho okolí i jednotlivých lidí. Odpůrci stavby argumentovali hrozbou pro životní prostředí, příznivci potřebností investice, tvorbou nových pracovních míst a oživením zatím prázdné průmyslové zóny.

Firma Wanemi se k zatím rozhodnutí ministerstva nevyjádřila. Také hlavní oponenti ze sdružení Za zdravý Ráječek uvedli, že do doby zveřejnění celého stanoviska se k němu nemohou vyjádřit.

Zástupci Wanemi už dříve řekli, že firma chce v Zábřehu postavit za 5,5 miliardy korun papírnu, která má vyrábět ze sběrového papíru materiál určený k produkci vlnité lepenky. Společnost počítá s tím, že součástí závodu bude také energetický zdroj na výrobu tepla a elektřiny, který bude spalovat biomasu. V továrně by mělo pracovat až 160 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK