Švédsko se snaží spojit zastánce volného obchodu v EU

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. března (ČTK) - Švédsko se v situaci sílících ochranářských nálad v Evropské unii snaží spojit ke společnému postupu zastánce volného obchodu, mezi něž počítá mimo jiné i Českou republiku. Protekcionistický tábor se organizuje stále více a liberální země tomu musí čelit, řekla v rozhovoru pro agenturu Reuters švédská ministryně obchodu Eva Björlingová.

"Vidíme, že mezi protekcionisty se stále více zemí EU dává dohromady. Nás jakožto strážce volného obchodu to děsí," řekla ministryně. "Musíme to každý den sledovat a liberální země musí těsněji spolupracovat," dodala Björlingová po schůzce ministrů obchodu v Bruselu.

Björlingová uvedla, že v poslední době jednala se svými protějšky z Německa, Británie, České republiky, Dánska, Finska a tří pobaltských zemí o vytvoření koordinované aliance zastánců volného obchodu. "Musíme mluvit jedním jasným a silným hlasem, stejně jako to dělají protekcionisté," řekla ministryně; odmítla však konkretizovat, které země řadí do ochranářského tábora.

Tradičně protekcionistickou je Francie, která v poslední době aktivně organizuje podobně smýšlející země EU, aby se stavěly proti dalším ústupkům v liberalizaci zemědělského obchodu v rámci jednání Světové obchodní organizace (WTO). Paříž rovněž podle pozorovatelů pomáhá blokovat jakékoli snahy Bruselu o zmírnění antidumpingových pravidel pro dovoz. Naopak vůdcem liberálního tábora je právě Švédsko, které na ministerských zasedáních EU pravidelně vede boje s těmi, kdo chtějí uvalovat sankční cla na levné zboží z Číny a dalších rozvojových zemí.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy tvrdí, že Evropa potřebuje více ochrany před nerovnou konkurencí, a označuje obchodní politiku EU za "naivně" otevřenou. Důrazné kroky na ochranu svých průmyslových výrobců také podniká Itálie. Björlingová konstatovala, že protekcionistické nálady jsou na vzestupu i v USA, kde se demokratičtí kandidáti na prezidenta trumfují v tom, kdo více zpochybní sjednané dohody o volném obchodu, především severoamerickou dohodu NAFTA.

Klíčový pro další vývoj souboje obou táborů v EU bude postoj Německa. Největší světový vývozce je tradičně pro volný obchod, podle některých expertů se však v poslední době objevují známky, že se Berlín od liberálního kréda poněkud odklání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK