Škodovka dnes vyrobila dvoumiliontou octavii

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 10. března (ČTK) - Dvoumiliontý vůz Škoda Octavia vyrobila dnes mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Tohoto počtu vyrobených vozů tak dosáhla 12 let po uvedení octavie do výroby. Automobilka vyrábí kromě nové verze i starou, o níž je stále zájem. Informoval o tom mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Jubilejním modelem se stala Škoda Octavia Scout s dvoulitrovým naftovým motorem, která dnes sjela z výrobní linky závodu ve Vrchlabí.

Škodovka vyrábí novodobé octavie od roku 1996. Původní model byl v roce 2004 rozšířen o novou generaci. Starší verze ovšem pro stálý zájem zákazníků, který je pozoruhodný i vzhledem k momentální téměř nulové podpoře ze strany firmy, z výroby nezmizela. Dnes se vyrábí s označením Tour.

Škoda Octavia Tour se vyrábí ve Vrchlabí, montuje se také v zahraničních montážních závodech v Indii, v Rusku, v Kazachstánu, na Ukrajině a v Bosně. Škoda Octavia má těžiště výroby v Mladé Boleslavi, montáže se provádí v Indii, v Rusku, na Ukrajině, v Bosně a licenční výroba je od dubna 2007 také v Číně. Na indickém trhu je Škoda Octavia prodávána pod označením Laura, v Číně s názvem Ming Rui.

Od zahájení výroby sjelo z linek automobilky celkem 1,315.000 vozů první generace octavie a 685.000 vozů Škoda Octavia nové generace. V minulém roce automobilka prodala 72.529 vozů Škoda Octavia Tour a 237.422 vozů Škoda Octavia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK