Pražská burza při klidném obchodování oslabila

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v pondělí bez výraznějšího zájmu investorů kopírovaly vývoj na ostatních burzách v Evropě a oslabovaly. Hlavní index PX v závěru obchodování klesl o 0,48 procenta na 1460,9 bodu především kvůli nezájmu investorů, vyplývá z výsledků burzy.

"Objem akcií je sice o něco vyšší, než tomu bylo v minulých dnech, přesto zůstává pod dlouhodobým průměrem. Akcie nemají žádnou podporu u zahraničních investorů a spekulace ohledně možného snížení sazeb ještě před zasedáním americké centrální banky (Fed) straší především domácí investory," uvedl Viktor Reischig z Patria Finance.

Propad dnes nejvíce postihl akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, které proti pátečnímu závěru končily slabší o 5,53 procenta na téměř 590 korunách. Pohoršily si i akcie obou bankovních titulů; Komerční banky o 2,12 procenta na 3786 korun a Erste Bank o 1,73 procenta na 902,70 Kč. Slabší dnes uzavíraly také tabáková Philip Morris, autobazar AAA Auto či realitní developeři ECM a Orco.

K více obchodovaným patřily akcie ČEZ, které zpevnily o 1,30 procenta na 1166 korun. O 0,86 procenta na 518,10 Kč si dnes polepšily akcie operátora Telefónica O2.

Celkové obchody v obchodním systému SPAD pro nejlepší akcie se dnes přiblížily třem miliardám korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 3,760 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK