Koruna posílila na 25,04 Kč/EUR a 16,29 Kč/USD

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Česká měna v pondělí lehce posílila o šest haléřů k euru a o tři haléře k dolaru. V 16:30 byla na hodnotách 25,04 Kč/EUR a 16,29 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Ačkoliv dnes zveřejněná únorová inflace byla vyšší, než odhadovala ČNB ve své lednové prognóze, kurz koruny to příliš neovlivnilo. Podle ČNB jsou inflační rizika v české ekonomice relativně vysoká. Možnost zvýšení hlavních úrokových sazeb tedy zůstává stále aktuální.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory je kurz koruny silným argumentem proti zvýšení úrokových sazeb. "Jestliže centrální bankéři varují před neadekvátně silnou korunou, měli by se růstu sazeb bránit. Rozhodování v bankovní radě proto bude komplikované a nejspíš velmi těsné. Nakonec rozhodne koruna. Pokud mírně oslabí, dá centrálním bankéřům prostor pro zvýšení repo sazby, a tím pádem i pro mírný růst hypotečních sazeb," uvedl.

Dolar se obchoduje nedaleko svých minim vůči euru a aktuálně je na 1,537 USD/EUR, mírně silnější od dopolední hodnoty 1,538.

Meziroční inflace činila v únoru 7,5 procenta a byla o 0,6 procentního bodu vyšší, než odhadovala ČNB. Inflace se tak nadále nachází významně nad horním okrajem tolerančního pásma, které si kolem svého tříprocentního cíle stanovila ČNB stanovila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK