Evropské akcie klesly nejníže od poloviny roku 2006

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. března (ČTK) - Západoevropský akciový trh začal týden dalším výrazným poklesem a jeho hlavní index sestoupil nejníže od poloviny roku 2006. Evropské i světové burzy oslabují v obavách z toho, že globální úvěrová krize bude pro banky znamenat další vysoké ztráty a pro celou ekonomiku útlum.

Panevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 1,15 procenta na 1254,76 bodu. Ocitl se tak na nejnižší úrovni od června 2006 a od počátku roku ztrácí již 17 procent.

Burzy v západní Evropě tlačily nejvíce dolů akcie bank. Kurz švýcarské UBS klesl o čtyři procenta, BNP Paribas ztratila 2,7 procenta a Credit Suisse oslabila o 3,2 procenta.

Dolů trh stahovaly i těžební společnosti, protože investoři se vzhledem k útlumu ekonomiky bojí poklesu poptávky po surovinách. O čtyři až šest procent tak klesly akcie koncernů Rio Tinto, BHP Billiton a Anglo American. "Lidé jsou znepokojeni tím, že finanční systém se neregeneruje a že se teď budou zhoršovat zisky i mimo finanční sektor," řekl agentuře Reuters analytik John Haynes z firmy Rensburg Sheppard Investment Management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK