Americké akcie oslabily kvůli obavám o ekonomiku a banky

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli obavám z recese ekonomiky Spojených států a z dalších úvěrových ztrát u finančních společností. Ty byly podle obchodníků zasaženy rovněž spekulacemi o problémech banky Bear Stearns s likviditou.

Index Dow Jones, jenž zahrnuje 30 nejvýznamnějších emisí na newyorské burze, se kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) snížil o 0,3 procenta na 11.856 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl 0,6 procenta na 1286 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite dokonce o 0,7 procenta na 2197 bodů.

Akcie společnosti Bear Stearns se propadly až o 13 procent. Později však část ztrát smazaly poté, co jeden z představitelů banky označil spekulace o problémech s likviditou za zcela směšné. Dolů dnes zamířily rovněž akcie největší americké banky Citigroup, píše agentura Reuters.

Největší americká hypoteční banka Countrywide Financial se propadla o více než deset procent poté, co listy New York Times a Wall Street Journal uvedly, že firmu vyšetřují federální úřady kvůli podezření z finančních podvodů. Obavy z recese americké ekonomiky zasáhly zejména velké výrobce, včetně dodavatele letadel Boeing a konglomerátu General Electric.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK